ARZUM TÜRKİYE KADINLAR SATRANÇ ŞAMPİYONASI BİTTİ

08 Mart 2015 tarihinde başlayan Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası 14 Mart 2015 tarihinde bitti. Bu turnuvanın önceki şampiyonalardan daha özel bir yeri vardı. Bu turnuva Özgecan ASLAN anısına düzenlenmişti. Bu üzücü olayı uzun uzun anlatmak yerine oturup başka Özgecan ASLAN’lar olmasın diye ne yapmamız gerektiğini düşünmeliyiz.Türkiye Satranç Federasyonu üzerine düşeni yapıyor ve bu güzel turnuvayı Özgecan’a ithaf ediyor. Bunun için Türkiye Satranç Federasyonuna kendim ve bütün satranç severler adına teşekkür ediyorum.

Birazda turnuvadan bahsedelim. Ben turnuvayı çok takip edemesem de elimden geldiğince Giresun Satrancının iki ismini takip etmeye çalıştım. Ebru KAPLAN ve Uktenur ÇATAL. Ebru çok tecrübeli ve kaliteli bir oyuncuydu. Şahsen onun ilk üçe gireceğine inanıyordum. Tahminimde çok yanılmadım ve Ebru Kaplan Türkiye Bayanlar Satranç Şampiyonasında 4. oldu. Bu büyük bir başarıydı, Giresunlu satranççılar ve satranç severler olarak Ebru yine göğsümüzü kabarttı. Özellikle Ebrunun üçüncü turdaki mağlubiyeti beni çok üzdü. Peki Giresun satrancının yeni bayan yıldızı Uktenur ÇATAL ne yaptı. Bana kalırsa çok başarılı olduğunu söyleyemem. ( Çok mu kötüyüm ne 😀 😀 ) Şahsi fikrim onun daha başarılı olabileceği yönünde. Ama şunu da unutmamak lazım, Uktenur Türkiye Bayanlar Satranç Şampiyona’sına ilk defa katılıyor, bu yüzdende bu turnuvaya katılmasındaki asıl amaç tecrübe eksikliğini gidermek ve eksiklerini tam anlamıyla görmekti. Bu büyük organizasyonda Ebru ablasından eminim çok şey öğrenmiştir. 😉 🙂

Ebru 9 maçta 6.5 puan toplayarak Türkiye 4.sü oldu ve 1500 tl nakit paranında sahibi oldu. Uktenur ise kendi reyting kategorisinde 2. olarak 350 tl nakit paranın sahibi oldu. Giresun’lu bir satranççı ve satranç sever olarak bu iki oyuncumuzu tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. ( Hep kendi oyuncularımızdan bahsettim ama elimde değil ki 😀 😀 Tabi ki taraf tutup onları anlatacağım 😉 🙂 )

Şimdide genel olarak şampiyonayı anlatalım. 9. tur bittiğinde iki oyuncunun puanları eşitti ve eşitlik bozma maçlarına geçildi. ( http://www.tsf.org.tr/images/stories/fide_kurallari/eleme_sistemi_yayin2013.pdf ) 9 maçta 8 puan alan WGM BETÜL CEMRE YILDIZ ve WIM KHAYALA ISGANDAROVA arasında oynanan bu maçta beyazla başlayan Betül Cemre YILDIZ 3 maçın ikisini kazanarak şampiyonluk ipini göğüsledi ve birinciliğini ilan etti. İlk beş şöyle oldu.

1. WGM BETÜL CEMRE YILDIZ
2. WIM KHAYALA ISGANDAROVA
3. WFM YULİA GÖKBULUT
4. EBRU KAPLAN
5. GİZEM AYAZMALI

Haberime burada son verirkene bütün satranççılara ve satrançseverlere selam ve saygılarımı sunuyorum.