Umut ATAKİŞİ İle Kadıköy Satranç Merkezi Röportajımız

Bir satranç merkezi açmaya ne zaman karar verdiniz ?

GM olduktan sonra böyle bir merkez açmak istiyordum. Ama İzmir’de oynadığım kapalı turnuvadan sonra bunların yer değiştirmesi gerektiğine karar verdim ve üç arkadaşımla birlikte bu merkezi açtık. Artık bundan sonra ki ilk hedefim en kısa zamanda GM olmak.

Ekibinizde ki kişilerle nasıl tanıştınız kısaca anlatır mısınız? Ekibinizi kurmanız ne kadar zaman aldı ve bu ekibi kurarken nelere dikkat ettiniz? 

Deniz ve Yiğitle eskiden açık olan(Bu merkez İstanbulda’ymış :D) Şahmat Satranç Merkezinde, Anılla da Boğaziçi festivalinde tanıştık. Ekibi kurmamız zaman almadı çünkü ekip zaten hazırdı. Sadece bir yer bulup merkezi açmamız gerekiyordu o kadar. 1 ay gibi kısa bir zamanda da açtık zaten.

Diğer satranç merkezlerinden farklı olarak ne yapmayı planlıyorsunuz? Şahsen ben çok çok ilginç ve güzel fikirleriniz olduğunu düşünüyorum. Mesala biri hayata geçti bile. Baby chess geceleri. Bundan başka neler planlıyorsunuz ?

Diğer merkezlerden farklı olarak amacımız İstanbuldaki bütün satranççıları bir araya toplamak. IM ve GM’lerin olduğu turnuvalar düzenleyerek satrançlarımızın satranç seviyerini yukarı çekmek. Ve en önemlisi birbirimizle tanışıp güzel arkadaşlıklar kurmak.

Peki bu merkezin kapısı sadece satranç dersi almaya gelenlere mi açık yoksa ara sıra güzel maçlar yapmak isteyen amatörlere de kapınız açık mı?  

Zaten 3. sorduğun sorunda buna cevap verdim. Amacımız İstanbul ilindeki bütün satrançıları bir araya toplamak ve hep birlikte bir şeyler yapmak. Yani kapımız herkese açık.

Peki Kadıköy satranç merkezi olarak hedefleriniz nelerdir ? Türkiye’nin yeni şampiyonları hatta milli takımı oluşturacak isimler buradan çıkacak gibi güçlü iddialarınız var mı? 

Şimdi çalıştıracağımız oyuncuların çoğu milli takımda olacağı için bu soru biraz anlamsız olabilir. Ama yeni isimler yeni şampiyonlar yetiştirmek istiyoruz.

Ben ve açtığım satranç sitesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir ? Bunu doğru buluyor musunuz ? Bu konudaki samimi düşüncelerinizi bilmek isterim 🙂 

Türkiye de satranç siteleri oldukça az. Özellikle turnuvalar hakkında güncel haberleri zamanında yayınlarsanız çok daha güzel olur. Ben bu siteyi olumlu buluyorum. ( Tabi umarım böyle gider diye de güzel bir hicivi kaçırmıyor Umut abi :D)

 

( Söyleşimizin soru cevap şeklinde geçtiğini düşünüyorsanız inanın öyle bir şey olmadı. Ben her zamanki gibi aklıma geleni sordum 😀 Umut abi çok ayrıntılı ve güzel bir şekilde bana anlatsa da ben aklımda olanları yazdım. Umut abi özellikle güçlü-güçsüz her satranççıyı bir araya getirmek istiyor. Eskiden İstanbul’da açık olan ŞahMat Satranç Merkezinde eğlenerek satranç oynadıklarını buruk bir tebessümle anlattı. Mesela Deniz ile olan arkadaşlıkları o merkezden geliyor. Şimdi ise çok güzel bir satranç merkezini arkadaşlarıyla birlikte bizlere hizmete sundular. Anladığım kadarıyla Şahmat Satranç Merkezindeki o ortamı Kadıköy Satranç Merkezi ile tekrar yakalamak istiyor…

En büyük temennim insanların bu merkezden olabildiğince faydalanmaları. Şahsen ben her pazar arkadaşımla gidip orada çalışacağım. Hatta arkadaşım satrançtan soğumuştu. Ama bir iki muhabbet ve neden olmasın dedikten sonra çalışmaya karar verdik. Ben işimden dolayı turnuvalara katılamasam da arkadaşımın İstanbul açıkta güzel şeyler yapması için elimden geleni yapacağım. Peki bu çalışmalar sadece onun için mi, kesinlikle hayır !! Bende iş yerinden alacağım ilk yıllık iznimi uluslar arası bir turnuvaya denk getireceğim. O zamana kadar en iyi şekilde hazırlanıp elo mu mümkün olduğunca yüksek çıkarmak istiyorum. Yani bu çalışmalar benim içinde 😉

Umut abiyle sadece Kadıköy Satranç Merkezi hakkında konuşmadık. Ben ona Dünya Gençler Şampiyonasını takip edip etmediğini sordum. Çok takip edemediğini söylese de bana ilk üç sıradaki ismi direk söyledi. Ben İpatov’un performansını çok beğendiğimi söyledim. Özellikle TATA STEEL’de çok kötü oynadığı için ona karşı olumsuz olan bu düşüncelerimi bu performansıyla değiştirdiğini de ekledim. Umut abi ise Tata Steel de ki oyuncular ile burada ki oyuncular arasında büyük bir fark olduğunu söyledi. Gerçekten de haklıydı. Ama yinede İpatov beni oyunuyla etkiledi. Alexander  Morozevich’e benzeyen oyun tarzı ve ilginç devam yolları göze oldukça hoş geliyor. Galiba ben Shirov, Grischuk  tarzı saldırgan oyuncuları seviyorum 🙂 Tabi ki favorim Alexander  Morozevich !!

Bu arada Umut Abi’ye bana olan oyun analizi sözünü de hatırlattım. Bu aralar çok müsait olmadığını ama 1 ay içinde kesinlikle bunu halledeceğini de söyledi. ( Röportaja geç geldiğini ve çok çok yorgun olduğunu söylemek isterim. ) O sırada Oğulcan KANMAZALP ile tanıştım.(Oğulcan KANMAZALP az sayıdaki uluslar arası ustalarımızdan biri 😉 ) Bir satranççı olarak ayağıma gelen fırsatı kaçırmam tabiki de ! Hemen muhabbet edip sitemi ona da gösterdim. Oda bir iki baktıktan sonra sitenin amacının neler olduğunu sordu. Resmen öğretmenin öğrencinin bilmediği yerden soru sorması gibi afalladım. Sonra kendimi toplayıp güncel satranç haberlerini, elimden geldiğince satranç açılışlarını anlatmak istediğimi, kendimin ve satrançta iyi olan oyuncuların yaptığı analizli oyunları paylaşarak satrançla ilgilenen herkese faydalı olmak istediğimi söyledim. Hemen ondanda analizli güzel bir oyun istedim. 🙂 Oda seve seve yapacağını söyledi. Alın size satranç merkezinin faydaları 😉 Eğer Umut abi ve arkadaşları o merkezi açmasaydı ben Oğulcan KANMAZALP ile asla tanışamazdım…

Unutmadan arkadaşlar ben haftaya arkadaşımla birlikte Kadıköy Satranç Merkezinde olacağım. Üstümde “Nice Move” yazan siyah tişörtümle 😉 Hepinizi oraya bekliyorum. 🙂 )