Fındık Turnuvası Sona Erdi

Fındık Satranç Turnuvası muhteşem sürprizlere imza attı. Daha ilk turdan 12 yaşında ki Murat Eren AYTEKİN genel kategorisinde yarışarak turnuvayı ilginç kılıyordu. Yıldızlarda yarışıp birinci olabilirdi. Ama o daha zor olanı başarmak istedi. Ve bunda da kesinlikle haklıydı!

Peki turnuva gerçekten çok sürprizlerle mi doluydu diye soracaksınız. Evet turnuva baştan sona sürprizlerle doluydu. Turnuvada genel kategorisinde favori olan Ömer YANIKOĞLU ( Yani ben 😀 ) ilk turdan Hüsnü YAKIN’la berabere kalarak turnuvada şok etkisi yarattı. Bu beklenen bir olay değildi. Bunun tesadüf olduğunu düşünüldü en başlarda. Ama bu gerçekten böyle değildi. Çünkü Ömer YANIKOĞLU (Hala inanamıyorum ya 🙁 ) diğer 3 turda da berabere kaldı. Belki de hayatının en kötü turnuvasını geçirdi. Bunun büyük bir nedeni onun antrenör olarak ders vermesi olabilirdi. Satranç sporcuları genelde ders vermeye başladıklarında oyun güçlerinde gözle görülür düşüşler yaşarlar.Tabi bu arada 12 yaşında ki küçük sporcumuz Murat Eren AYTEKİN sağlam adımlarla ilerliyordu. 3. turda Fatih Selami AGURLU ile karşılaştı. Kazanç pozisyon elde etmesine rağmen hala tecrübesiz olduğunu oyunu kaybederek belli etti. Zaten genelde yarışmasının amacı da buydu!

Genel kategorisine damgasını vuran isim 3. turda Fatih Selami AGURLU’ya kaybetmesine rağmen Murat Eren AYTEKİN’di. 5. turda Muhsin İNCEKARA’yı muhteşem bir şekilde oynayarak yendi. Son tur eşleşmesi sabırsızlıkla bekleniyordu. Murat Eren AYTEKİN ya Ömer YANIKOĞLU ile oynayacaktı yada başkasıyla. Eski antrenörü olmasından dolayı Murat Eren AYTEKİN Ömer YANIKOĞLU ile oynamak istemiyordu belki de. Bunu ona sormak daha mantıklı olur. Tabi ki Fatih Selami AGURLU ile oynama ihtimali de çok ama çok yüksekti Ömer YANIKOĞLU’nun. Sonunda eşlendirme asıldı. 1. masada Fatih Selami AGURLU ve Ömer YANIKOĞLU kozlarını paylaşacaktı. Murat Eren AYTEKİN’de Enes KÖROĞLU ile. (Son tur başlamadan önce Murat Eren’in yanıma gelip Ömer abi kesinlikle maçı kaybetmiyorsun demesi beni çok güldürdü. 😀 ) Tabi ki Fatih Selami son tura averajı çok iyi olarak girdi. Eğer maçı kazansaydı direk birinci olacaktı. Ömer YANIKOĞLU’nun formsuzluğunu düşününce Fatih’in maçı kazanması bekleniyordu. Murat Eren maçını rakibinin kaba hatası sayesinde rahat kazandı. Formsuz olmasına rağmen Ömer YANIKOĞLU son turda Fatih Selami’ye mükemmel bir direnç gösterdi. Oynanan son iki maçtan biri buydu. Açılışta hatalı oynamasına rağmen Ömer YANIKOĞLU oyun ortasında iyi hamleleri bularak oyunu kazanmasını bildi. Her zaman dediğim gibi “İyi oyuncu turnuva sıralamasını değiştiren oyuncudur! ” (Kendisi dereceye giremese de :D) Genelde son turda ki sürpriz sadece birinci masada olmadı. Mühsin İNCEKARA’da son turda Hakan KILIÇ’a kaybetmesi de sürpriz oldu. Genelde 12 yaşında ki sporcumuz Murat Eren AYTEKİN 5 puanla birinci olurken 4 puanlı oyunculardan (averajla) Fatih Selami AGURLU ikinci Hakan KILIÇ üçüncü ve Ömer YANIKOĞLU’da 4. oldu.

Sürprizler sadece genel kategorisinde yaşanmadı. Yıldızlar kategorisinde favori olan Furkan TOPŞİR 5. turda Yusuf Salih OZAN’a kaybetti. Yusuf Salih OZAN yıldızlar kategorisinin sürpriz ismiydi. Uzun zamandır turnuvalara katılmayan Yusuf Salih OZAN gerçekten mükemmel bir performans gösterdi. Sürprizler sadece bununla sınırlı değildi. Turnuvanın birincisinden sadece yarım puan alan sporcu Uktenur ÇATAL’dı. Oda hakettiği ikinciliği namağlup olarak kazandı. Furkan TOPŞİR’se 3. oldu. 4. olan sporcumuz ise İrem ARSLAN’dı. Bahtsız İrem yine averajla 4. oldu. Unutmadan yıldızlarda ikinci, üçüncü ve dördüncüyü averajlar belirledi.

Küçüklerde beklenen sonuç değişmedi. Enes TANRIVERDİ yenilgisiz birinci olurken ikinciliği Ordu ilinden gelen Kerem YATAĞAN üçüncülüğü ise İsmail Polat YAVUZ aldı.

Ve en güzel final gençlerde yaşandı. Gençler kategorisinin birincisini averaj belirledi. Emre BÜLBÜL kağıt üstünde favori olsa da son zamanlarda mükemmel bir çıkış yakalayan Emre AKIN ( GİRESUN OKULLAR ARASI SATRANÇ GRUP ŞAMPİYONASI hariç) Emre BÜLBÜL’e son turda ecel terleri döktürdü. Emre BÜLBÜL’e siyah taşlarla açılış hazırlığı yapan Emre AKIN haklı bir beraberlik aldı. Belki kazanamadı ama kendisine ve bizlere şunu ıspatladı “Emre BÜLBÜL yenilmez değil!” Emre AKIN eminim ki çalışkanlığı ve satranca olan aşkıyla daha birçok zaferler elde edecektir. Unutmadan gençlerde averajla birinci Emre BÜLBÜL olurken ikinci Emre AKIN Yasin KORKMAZ üçüncü Bilal DEMİR ise dördüncü oldu.