19 MAYIS GENÇLER TAKIM SATRANÇ TURNUVASI (LİSELER ARASI) SONA ERDİ

Toplam 11 okul takımının katıldığı ve 60’dan fazla öğrencinin mücadele verdiği 19 Mayıs Takımlar Turnuvasında Şampiyonluk ipini Aksu Anadolu Lisesi göğüsledi. Turnuvanın 3 favori takımı vardı. Tabi ki bunlar arasında en kuvvetli olanı 3 yıl üst üste şampiyon olan Piraziz Endüstri Meslek lisesiydi. Diğeri ise Sayın il temsilcimiz Köksal DEMİRKILIÇ’ın okulu olan Giresun Ticaret Meslek Lisesi’ydi. Ve üçüncü takım ise benim çalıştırdığım Aksu Anadolu Lisesi’ydi. Belkide turnuvanın ilk büyük sürprizi bu okul yaptı. Çünkü Aksu Anadolu Lisesinin kadrosu kimsenin beklemediği bir kadroydu. Bu kadroda satranca uzun bir süre ara veren Mete UZUNER (Melek yüzlü şeytan satrançı !) ve Tuba Nisa BAHAT vardı. İşin güzel tarafı bunlar dışındaki üç sporcusunun performansı da çok bilinmiyordu. Bu yüzden Aksu Anadolu Lisesinin şampiyon olması hiç kolay olmayacaktı. İşin belkide en tuhafı Aksu Anadolu lisesi B tamınıda çıkarmıştı. İşte bu yüzden de Aksu Anadolu Lisesinin A takımının 2,3,4 masalarının oyun güçleri gerçekten merak ediliyordu. Çünkü bu turnuvayı direk etkileyecekti…

Turnuvanın ilk erken finali 3. turda yaşandı. Piraziz Endüstri Meslek Lisesi – Giresun Ticaret Meslekle karşılaştı. Bu maçı herkes heyecanla bekliyordu. Maç herkesin beklediği gibi çok çekişmeli geçmedi. Çünkü Piraziz Endüstri Meslek Lisesi çok net bir skorla maçı 4-1 kazandı. Tuhaf olanı Emre Akın ilk maçı çok hızlı bir şekilde kazanarak takımına büyük bir öz güven katmış olmalıydı. Ama hiçte öyle olmadı. Çünkü Piraziz Endüstri Meslek Lisesinin oyuncuları bundan hiç etkilenmediler ve sırasıyla hepsi maçlarını kazandılar. Bu durum gerçekten merak uyandırıcıydı. Ertesi gün bu durumu Piraziz Endüstri Meslek Lisesinin takım kaptanı Yasin’e sorduğumda kaybetme ihtimalinin çok yüksek olduğunu takımına maçtan önce anlattığını ama geri kalan dört maçı kazanacaklarını takımına uzun uzun anlatmış olmasıydı. İşte gerçek bir takım kaptanı! İşte takım turnuvalarını özel kılan buydu. Sonuçlar bireye değil takıma bağlıydı. Ve Yasin orada bulunan takım kaptanlarının en iyisiydi. Çünkü o kendinden çok takımına güvenmişti.

4. tur başka bir finale imza attı. Bu sefer Piraziz Endüstri Meslek Lisesiyle – Aksu Anadolu Lisesi A takımı kozlarını paylaşacaklardı. Yasin yine takımına mükemmel bir şekilde motive etmişti. Ama bu sefer işler ters gitti. Çünkü Yasin 2,3 ve 4. masalarda maç kaybedebileceğini hiç hesaplamamıştı. Gerçekten de öyle oluyordu ama birden bire 4. masada ki maçı Aksu Anadolu Lisesinin oyuncusu kazandı. Daha sonra Aksu Anadolu Lisesinin 1. masası ve 5. masası da maçı kazanınca durum direk 3-0 oldu. Ama Piraziz Endüstri Meslek Lisesi diğer iki maçını da kazanarak averajla birinci olma ihtimalini elinde tuttu. Çünkü son maçta Aksu Anadolu Lisesi Giresun Ticaret Meslekle oynayacaktı. Giresun Ticaret Meslek lisesi de çok güçlü bir kadroya sahipti. Gerçekten de turnuva çok zorluydu. Çünkü bu turnuvada üç final olacaktı.

Son Final maçı da gerçekleşti. Giresun Ticaret Meslek Lisesi beklenen direnci gösteremedi ve maçı 5-0 kaybetti. Aksu Anadolu Lisesi A Takımı Gerçek bir şampiyona yakışan bir finalle şampiyonluklarını ilan ettiler. Peki Aksu Anadolu Lisesinin B Takımı ne yaptı merak ediyor musunuz? Onlarda ilk turnuvalarına katılmalarına rağmen takım olarak iki maç kazandılar. Ne dersiniz Aksu Anadolu Lisesi bir daha ki sene 3 takım çıkarırlar mı? Neden olmasın çünkü B takımı da seneye ilk üçe oynayabileceklerini anladılar.

Turnuva Sıralaması şöyle oldu.
1. Aksu Anadolu Lisesi A Takımı
2. Piraziz Endüstri Meslek Lisesi
3.Bulancak Ticaret Meslek Lisesi
Çok güçlü bir kadrosu olmasına rağmen Giresun Ticaret Meslek Lisesi ilk üçe giremedi. Bunun en büyük nedeni takım ruhunu yakalayamamış olmalarıydı. Takım müsabakalarında bireysel oyun her zaman işe yaramaz. Takım olarak kazanan Lise tabiki de Bulancak Ticaret Meslek Lisesiydi. Onlar mücadeleden vazgeçmedi ve ilk üçe girerek takım ruhunun ne olduğunu herkese gösterdiler!

Şimdi de turnuvanın gerçek kazananına gelelim. İşte o benim yani Ömer YANIKOĞLU. Antrenör olarak ilk büyük başarımı elde ettim. Ve üstelik Giresun satrancına yeni oyuncular kazandırarak memleketimin satrancına katkıda bulundum. Asıl önemli olan ise antrenörlüğümü herkese ıspatladım. Diğer bir turnuvada görüşmek dileğiyle hoşçakalın. 🙂 🙂