PESHKA PROGRAMI

Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere tanıtmak istediğim program PESHKA PROGRAMI. Bu programı Facebook’ta satranç gruplarında – sayfalarında gördüm ve paylaşmak istedim. Bu programı bilmediğim için tabi ki de ben yazmadım. Bu programın Türkiye ve Azerbaycan temsilcisi Dimes HAK ile iletişime geçtim. Sağ olsun oda bana çok olumlu dönüş yaptı ve programı elinden geldiğince eksiksiz bir şekilde anlattığı Word dosyasını bana yolladı. Umarım antrenörlerimizin ve oyuncularımızın çok çok işine yarar 🙂 🙂 Sözü fazla uzatmıyor ve sizleri Peshka programının anlatıldığı yazı ile baş başa bırakıyorum 🙂 🙂

PESHKA: NEDEN TERCİH ETMELİ?
Son yıllarda Türkiye’de satranç farklı bir ivme kazanmıştır. Elbet ki, çözümünü bekleyen birçok problemler mevcuttur. Fakat şu da bir gerçek ki, durum en azından sıfır noktasında değil. Bu yazının ana mevzusu Türkiye temsilcisi olduğum Convekta LTD şirketine mahsus PESHKA programının satranç eğitimine DİREKT ve ETKİLİ yönlerine dikkatinizi çekmektir. Şunu önemle vurgulamak isterim ki, bu yönler sadece PESHKA’nın farklı özelliklerinden değil, Türkiye’deki satranç eğitiminin karşılaştığı temel zorluklardan da kaynaklanmaktadır.
SATRANÇ EĞİTİMİ: TÜRKİYE ÖZELLİKLERİNE KISA BAKIŞ
Satrançta ekol olmuş birçok ülkede eğitim 5-17 yaş arası sürmekte, yani satranç eğitimi için 10-12 senelik bir zaman dilimi oluşmaktadır. Türkiye’de ise bu zaman çok daha azdır. Zira genelde ciddi diye nitelendirebileceğimiz eğitim 6 yaştan başlıyor ve genellikle 12 yaşta bitiyor. Zira 12 yaştan itibaren aileler lise ve üniversite ile ilgili planlamalar yapıyor ve parasal geri dönüşü futbolun 100/1’i kadar olmayan satranç YETERSİZ görüldüğü için saf dışı kalmış oluyor. Dolayısı ile Türkiye’de ciddi eğitim için ayrılbilecek zaman 5-17 yaş arasını kapsayacak 10-12 yıl değil, 6- 12 yaş arasını kapsayan ve teorik olarak 5-6 sene diyebileceğimiz süreçtir. Peki, neden teorik? Aslında teorik olarak 5-6 sene diye bileceğimiz süreç pratikte 2-3 sene bile değil. Okullarda derslerin saat 17.00’ye kadar sürmesi hafta içi profesyonel satranç dersleri ihtimalini zorlaştırmış oluyor. Küçük şehirlerde bu durum antrenör ve velilerin gayretleri ile bir şekilde telafi edilebilse de, ulaşım sorunlarının ciddi boyutlarda olduğu büyük şehirlerde, özellikle İstanbul’da eğitime ayrılan süre genellikle toplamda 2-3 seneyi geçemiyor. Dolayısı ile Türkiye’de satranç eğitimini DAHA PRATİK, HIZLI ve DİREKT SONUCA YÖNELİK kılan eğitim programlarına ÇOK DAHA BÜYÜK ihtiyaç var. İşte bu gerçeklerden yola çıkarak PESHKA programı temelinde FARKLI DÜZEYLERE (başlangıçtan büyük usta düzeyine kadar) hitap eden eğitim kurslarını Türkçeye kazandırmaya karar verdik. Son dönemler ülkede satranç eğitimine ciddi katkı sağlayan kitap ve programlar sunan birçok kurum mevcuttur. Tabii ki, Convekta LTD olarak dünyaca ünlü Rus-Sovyet ekolünün eğitim kursları halindeki programı Türkiye’ye taşıyarak PESHKA programı temelinde sizlere sunarken var olanı tekrarlamak değil, farklı bir seçim sunmak amacındayız.
PESHKA: DAHA HIZLI, DAHA KALİTELİ ve DAHA PRATİK EĞİTİM
PESHKA programı temelinde çalışmayı farklı kılan özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
1) PESHKA öncelikli olarak antrenör ve sporculara ZAMAN KAZANDIRMIŞ oluyor. Zira eğitim kurslarında belli bir konu ile ilgili yüzlerce konum bilgisayar ortamında sunulmuş oluyor. Bu ise konumların zaman kaybına neden olan elle düzenlenmesi zorunluluğunu ortadan kaldırarak eğitime HIZ ve DAHA CİDDİ MOTİVASYON kazandırmış oluyor;
2) Satrancın farklı evreleri ile ilgili KAPSAMLI MÜFREDATA SAHİP ve AMACA YÖNELİK eğitim, alıştırma ve testler yapabilmek şansı veren kurslardan faydalanmak şansı sunuyor;
3) PESHKA’da başlangıç seviyesinden büyük usta seviyesine kadar süren eğitim sürecinde kullanabileceğiniz, bir birini tamamlayan, tam ve kapsamlı eğitim müfredatları mevcuttur. Aynı zamanda bu müfredatlar farklı seviyeler üzere tertip olunduğu için her bir seviye ile ilgili müfredat seçimi yapmak şansınız da oluyor;
4) Program eğitimin kalitesini düşürmeden verimliliğini artırmış oluyor. özellikle de grup çalışmalarında verimlilik ciddi şekilde artıyor;
5) PESHKA sizlere özel ve grup çalışmalarınızın tümünü kendi üzerinden yürütme şansı veriyor;
6) Program içindeki kayıt defteri ve statistik ayarları yapılan ders ve ödevlerin otomatik kayıt altına alınmasına, bu verilerin temelinde daha bilimsel eğitim vermenize yardımcı oluyor;
7) Rating değişimi ayarı veli ve antrenörlere çocuklarının gelişimi gözlemleme şansı vermenin yanı sıra farklı evrelerde sporcuların artı ve eksi yönlerini daha net belirlemek şansı veriyor.
Bunlar PESHKA’nın en belirgin özellikleridir. Şu da bir gerçek ki, PESHKA kendi bünyesinde sürekli gelişerek daha iyi olmanın peşindedir. Çevirilerimizle bu sürece katkı vermek, Türkiye satranç camiasına daha fazla eğitim kurslarından faydalanma şansı sunmak en büyük dileğimizdir. Artık bir çok antrenör ve veli programı aktif şekilde kullanmaktadır.
TSF EĞİTİM KURULU DEĞERLENDİRMESİ
TSF başkanı sayın Gülkız Tülay hanım başta olmakla destekleri için tüm satranç camiasına içtenlikle teşekkür ediyorum. Özellikle de TSF Eğitim Kurulu başkanı Aşkın Taşan üstadıma sürece verdiği manevi teşvik için şükranlarımı sunuyorum. Programın özelliklerini tanımak adına federasyonumuzun sayfasında olan PESHKA ile ilgili değerlendirmeni de dikkatinize iletmek isterim:

• İdeal ünite-konu sıralamasına sahip ve kolaydan zora doğru aşamalar içinde yüzlerce soru var.
• Sorulara verdiğiniz her doğru cevapta size sistem içi verilen ve giderek yükselen ELO puanınız çekicilik sunuyor.
• Konu takibi kolay, işlenen ve işlenmeyen konular sistem içinde gözüküyor.
• Her sporcuya, çalışma grubuna ait ayrı bir dosya ile gelişim takibi olanağı mevcut.
• Özellikle sporcularımızın en büyük eksiklilerinden olan atak ve temel savunma konuları hiçbir zor ya da kolay konu atlanmadan hazırlanmış.
• Programın ideal yönlerinden biri de satrancı öğrenme çağındaki çocukların sosyal yaşantıları üzerine. Çalışma programını benimseyen aday sporcular internette o istenmedik sitelere girme isteğinden uzaklaşıyorlar. Bu gözlenmiş bir sonuçtur.
Kaynak : http://www.tsf.org.tr/ek-duyurular/7974-egitim-materyalleri-peshka

ANTRENÖRLERİN GÖRÜŞÜ
Şu ana kadar toplamda 15 eğitim kursunu Türkçeye çevirmiş bulunuyoruz. İleride bu sayıyı daha da artırmak isteriz tabii. Mutluyuz ki ,artık PESHKA ile ilgili çok olumlu geri dönüşler almaktayız. Kocaeli’deki satranç antrenörlerimizden Timur Yıldız’ın PESHKA ile bu kelamı aslında olayın kısa ve net özetidir: “Dimes hocam, PESHKA av tüfeğinin yerini almış otomatik tüfek kadar fayda sağlamaktadır”.
Aşkın Taşan’ın değerlendirmesi: “13 ay önce aldım ve yaklaşık 12 öğrencim aktif bir biçimde kullanmaktalar. Son derece memnunum. Sporcuların ve kendisini geliştirmek isteyen antrenörler için son derece faydalı oluyor. Bu tespite kendimi de dahil ediyorum. Son bir yıl içinde 12.000 soru çözen öğrencilerimiz de oldu. 2013 ün Kasım ayında 1006 UKD olan sporcularımız 6-7 resmi turnuva sonucunda 1280 lere vardılar. 1300 ü geçenler de oldu. Ancak asıl kazanımları sadece UKD değil konum mantığına bakış açıları ve çözdükleri soruların pratik gelişimlerine olan katkılarıdır. Bu gözle görülüp fark edilebilen bir değişimdir”.
Emrah Menteşe: “Bütün kurslarının yeri çok ayrı ama Ctrart çok daha iyi. Kısacası Peshka tekrar ediyorum bir devrimdir”
Babageldı Annaberdıyev Bayramoğlu: “Sadece şunu söylemek istiyorum. Eline sağlık Dimeş hocam bu programları Türk dilinde yayınlaman bile büyük başarıdır”.
Derya Özkan: “İyi ki almışım. Çok memnunum. Birçok öğrencim oyun gücünü UKD (ELO) olarak artırmış.

Mehmet Ateş: Ben öncelikle kendim için faydalı programları aldım ve artık kendimde ciddi gelişim görüyorum.

Bu listeye birçok diğer ismi de eklemek mümkün. Fakat ister ismi geçen, isterse de en azından facebooktan tanıdığınız diğer antrenör kardeşlerimden kendiniz de PESHKA ile düşüncelerini sora bilirsiniz. Son olarak şunu vurgulamak isterim: PESHKA Yeni başlayanlardan 2400 ELO’ya kadar kapsamında olan Türkçe 3 FARKLI ve SİSTEMLİ EĞİTİM MÜFREDATI SUNAN TEK PROGRAMDIR.
Sizlerden ricamız PESHKA ile ilgili görüşlerinizi, programın artı ve eksileri ile ilgili fikirlerinizi, geliştirilmesi gereken yönleri ile ilgili önerilerinizi bizlere bildirmenizdir. Görüşlerinizi [email protected] adresine gönderirseniz seviniriz.
Şu ana kadar çevirdiğimiz TÜM PROGRAMLAR ve ONLARI ELDE ETMEKLE İLGİLİ bilgi için: http://chessok.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=7_58&zenid=2eeo29ofm3kusva3faaggqbaa2
Facebook sayfamız: https://www.facebook.com/convektasatrancturkiye
Saygılarımla,
Dimes Hak Alerli
Convekta LTD Türkiye ve Azerbaycan temsilcisi

( Tabi ki ben bir Türk olarak görerek almayı tercih ederim 😀 😀 O yüzden sizlere fikir vermesi açısından aşağıda Peshka programının anlatıldığı bir kaç linki sizinle paylaşmak istiyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=bh35OL9LQi4
https://www.youtube.com/watch?v=f3cNCr91oGs)