2015 TÜRKİYE YILDIZLAR SATRANÇ ŞAMPİYONASI

07.07.2015 – 12.07.2015 tarihleri arasında RİXOS HOTEL – KONYA’da yapılan Türkiye Yıldızlar Şampiyonasında 13 yaş kategorisinde Giresun ilinden iki güçlü sporcumuz yarıştı. Bunlardan biri 13 yaş genelde Murat Eren AYTEKİN diğeri ise 13 yaz kızlarda Uktenur ÇATAL’dı. Bu iki sporcumuz bu şampiyonaya katılmadan önce birçok başarı elde ettiler. O yüzden beklentilerimiz fazlasıyla büyüktü. Neyse fazla uzatmayayım ve bu iki oyuncumuzun tur tur neler yaptığını anlatayım. İlk önce Murat Eren AYTEKİN’den başlayalım.

1. turda Baran BÜYÜKBOZKOYUN ile siyah taşlarla oynayan Murat Eren AYTEKİN oyunu beraberlikle sonuçlandı. Bu büyük bir sürprizdi çünkü aralarında 300 raytin fark vardı !! 2. turda beyaz taşlarla oynayan Murat Eren AYTEKİN rakibi Bilgehan AKALIN’ı yendi. 3. turda siyah taşlarla oynayan Murat Eren AYTEKİN rakibi Emre ŞENOL’u yendi. 4. tur ise gerçek zorlu bir sınavdı Murat Eren AYTEKİN için. Rakibi güçlü bir oyuncu olan ( Reyting olarak ondan 100-150 puan fazlaydı. Ayrı ayrı elo ve ukd’ lerini yazmıyorum 😉 ) Umut Erdem GÜNDÜZ’dü. Beyaz taşlarla oynayan Murat AYTEKİN bu maçı kazanarak turnuvanın sürprizini yapacağının ilk sinyalini verdi. Kesinlikle bu galibiyet büyük bir sürprizdi!! 5. turda ise 5. tura lider olarak giren Doğa Şahin BORAN’a karşı oynuyordu. Beyaz taşlarla güzel bir oyun çıkartan sporcumuz Murat Eren AYTEKİN uzun bir maçtan sonra beraberlikle masadan ayrıldı. 6. turda güçlü rakibi Kayra KAMER’e karşı siyah taşlarla oynayan Murat Eren AYTEKİN yine uzun bir mücadeleden sonra yine güzel bir beraberlikle masadan ayrıldı. 7. turda renk kıralması olunca tekrar Murat Eren AYTEKİN siyah taşlarla oynamak zorunda kaldı. Siyah taşlarla mücadele eden oyuncumuz Murat Eren AYTEKİN rakibi Kerem Özgün HALİL ile berabere kaldı. 8. turda ise turnuvanın sürpriz ismi olan Ömer Amir AKDAĞ’a karşı beyaz taşlarla oynadı. Bu maçı hızlı ve seri bir şekilde kazanarak tekniğinin üst seviyelerde olduğunu da gösterdi. 9. son tura ise hala kağıt üstünde birinci olma ihtimalini sürdürerek giren sporcumuz siyah taşlarla rakibi Kerem Miraç MADEN’le oynadı. Hiç riske girmeyen sporcumuz bu maçtan da beraberlikle ayrıldı ve ilk üçü garantiledi. İkinciyi ve üçüncüyü averajlar belirleyecekti.. Sıralama asıldığında artık Giresun İlinin bir Türkiye ikincisi oluğunu öğrendik. Eski öğrencimin velisini hemen arayacak bu başarısını kutladım.

Peki 13 yaş kızlarda yarışan kızımız Uktenur ÇATAL ne yaptı. Kısaca onuda bir özet geçelim.

1. turda turnuvanın seri başı olan Hayrun Nisa ŞAHİN’e karşı siyah taşlarla mükemmel bir galibiyet alan Uktenur ÇATAL turnuvanın en büyük sürprizini yaptı. 2. turda beyaz taşlarla oynayan sporcumuz Bengi Akarsu ÇELİK ile berabere kaldı. 3. Turda siyah taşlarla oynayan Uktenur ÇATAL rakibi Kübra Selenay ESTİ’yi yendi. 4. turda ise beyaz taşlarla oynayan oyuncumuz Uktenur ÇATAL Buse Naz KOÇYİĞİT’le berabere kaldı. 5. turda ise 5. tura lider giren Hümeyra KARGACI’yı yenerek turnuvanın ikinci büyük sürprizini yaptı. (Bu maçtan sonra ben Uktenur’un kesin ilk üçe gireceğine emindim. Şahsi fikrim turnuvadan önce Uktenurun rahat ilk üçe gireceğiydi, şahsen Murat Erenden kesinlikle ilk üç beklemiyordum. İlk defa böyle yanıldım !! ) 6. turda ise siyah taşlarla oynayan oyuncumuz kötü bir oyun oynayarak Yaren Naz YORĞUN’a kaybetti. Bu maçın kaybı biraz psikolojikti. Ona daha önceden de kaybetmişti Uktenur, bu baskı oyununa olumsuz etki yaptı. Tabi diğer etkenlerde yok değildi, rehavete kapılmak – gaza gelmek gibi 😉 7. son turda ise beyaz taşlarla oynayan oyuncumuz Uktenur ÇATAL rakibi İrem ŞEN’e kaybetti. Özellikle son partisinde ki maçta ona çok kızdığımı söylemek isterim. Oynadığı sistem Reti’ye döndü ve benim sıkça oynadığım Fb2 varyantını seçti. Böyle büyük bir turnuvada pratiği olmadığı mantığını tam bilmediği bir açılışı seçmesi çok büyük bir yanlıştı! Eğer London Sistem oynasaydı maçı kazanır yada en kötü berabere olurdu. Rakiplerim london’a çalıştı, artık onları yenemem gibi büyük bir düşünce saçmalığı kabul edilebilir bir şey değil bana göre. Çünkü oldukça tecrübe kazandığın bir açılışı ve bu açılışın devam yollarının çoğuna hakimken sırf rakip şaşırsın diye böyle bir şey yapılması intihardan başka bir şey değildir. Ona çok kızmış değildim aslında, unutulmamalıdır ki ” – Bir müsibet bin nasihattan iyidir ! ” Bu turnuvada tecrübesi az olan oyuncumuz hem çok iyi oyuncuları yenmenin sevincini yaşadı, hem hiç beklemediği anda maç kaybetti ve buna bağlı olarakta hatalar yaptı. Unutulmamalıdır ki satranç çok yönlü bir spordur. Psikolojik olarakta güçlü olmak gerekir 😉 Listeler asıldığında sevinsek mi üzülsek mi bilemedik. İlk üçe girmek varken 7. olan sporcumuz milli takım havuzuna girdi. En azından bu üzüntümüzü bir nebze olsun hafifletti. Seneye şampiyon olması dileğimle haberime son veriyorum. Turnuvanın oyunlarını ve ayrıntılarını incelemek isteyen satranç severler için turnuva sayfasının linkini aşağıda veriyorum. Satrançla dolu kocaman bir yıl geçirmeniz dileğiyle hoşçakalın…

http://yildizlar2015.tsf.org.tr/